Vrijwilligers pakschuit bezoeken machtscentrum

Een klassenfoto, maar dan in de vergaderzaal van de Tweede Kamer

Voor het behoud en het functioneren van de pakschuit zijn onze vrijwilligers onmisbaar. Een dagje uit met de stichting is dan ook zeer verdiend. Ons jaarlijkse vrijwilligersuitje op 19 januari ging deze keer naar Den Haag.
Omdat we in de zomermaanden al jaren een succesvolle tocht Delft–Scheveningen–Delft uitvoeren in prima samenwerking met de historische trams van de Tramweg-Stichting Scheveningen, ontstond het idee om nu eens zelf met deze trams te reizen.

De blauwe en gele tram staan klaar op het beginpunt in het Tanthof in Delft.

Met twee historische trams – de Blauwe NZH A106 en de Gele HTM 58 – maakten we vanuit Delft een uitgebreide rondrit door Den Haag. In de werkplaats aan de Lijsterbesstraat werden de restauraties van teruggevonden oude trams toegelicht en bewonderd. Zo wordt er gewerkt aan het oudste inzetbare Nederlandse tramrijtuig, de HTM 402. Deze open ex-paardentramwagen uit 1896 wordt gerestaureerd als toekomstige aanhangwagen voor een klassieke elektrische tram.

Restauratie van de (nu nog zeer) open paardentram uit 1896.

Voort ging de tocht naar Voorburg voor een lunchbezoek aan Snackbar Stuut. Daarna een rit naar het Spui in Den Haag waar we uitstapten voor een exclusieve rondleiding bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Voor de meesten was dit de eerste keer. Dankzij een van onze vrijwilligers met een werkzaam leven in dit centrum van de Nederlandse macht, konden we op zaterdag een bijzondere bezoek brengen aan plekken die je anders alleen op het Journaal ziet. Dit alles met uitgebreide uitleg.
Na afloop van het bezoek stond de HTM 58 klaar op de keerlus bij de Haagse Grote Kerk om ons in de schemering terug te rijden naar Delft na een zeer geslaagde dag.

Klaar voor de terugreis met de HTM 58.